Máte velkou úrodu rybízu a nevíte, co s ním? Jednoduše si z něj připravte chutnou šťávu. Čerstvá šťáva z rybízu a dalšch surovin je skvělým zpestřením ovocných šťáv. Zároveň ji lze využít i pro přípravu rybízové zmrzliny, dření nebo sorbetu. Hustá šťáva z rybízu je výborná i pro přípravu zdravých smoothies. A jak rybízovou šťávu získat? Odstředivé odšťavňovače si s rybízem například vůbec neporadí. Ideální jsou především šnekové odšťavňovače nebo praktický ruční lis na rybíz, kde nehrozí, že vám budou bobule rybízu vyskakovat z plnícího otvoru. Výhodou ručních lisů je i poměrně velký otvor. Kromě toho není třeba zbavovat rybíz stopek. Ruční odšťavňovače se rovněž snadno čistí pod proudem tekoucí vody.